Аббат Фетель (Abbat Fetel)
Осінній сорт, отриманий у 1869 році у Франції. Знімальна стиглість настає у кінці вересня, споживча – кінець вересня – початок жовтня.
Дерево середньо або сильноросле з широкопірамідальною, густою кроною.
Запилення та плодоношення: частково самоплідний, кращі запилювачі: Конференція, Вільямс, Кармен. Скороплідний, на айвовій підщепі вступає у плодоношення на 4-5 рік після посадки. Урожайність середня.
Плоди крупних розмірів (180-250 г), подовжено-грушоподібної форми, часто асиметричні з добре вираженою довгою шийкою. Шкірочка тонка, але міцна, у період знімальної стиглості зеленувато-жовта, в споживчої – солом’яно-жовта, покривне забарвлення проявляється у вигляді легкого рум’янця. М’якоть біла або трохи кремова, дуже соковита, ароматна, солодка, з приємною кислинкою і прекрасним мускатним присмаком (4,8 балів).
Особливості: зимостійкість висока, стійкість до парші та бактеріального опіку – середня. Використовуються у свіжому вигляді та для переробки. Лежкість висока, в холодильнику плоди можуть зберігатися близько місяця, у підвальних приміщеннях при дотриманні умов зберігання – 3-4 місяці.