Айдаред (Idared)

Пізньозимовий сорт яблуні, клон сорту Ред Делішес. Походження не визначене, є припущення, що сорт з’явився у Західній Вірджинії у результаті випадкового посіву насіння гібриду, отриманого від схрещування Голден Рейнет та Грімс Голден. Достигання плодів нерівномірне, знімальна зрілість припадає на кінець вересня – початок жовтня. Урожай яблук має трохи вилежатися, щоб набрати своїх смакових якостей, тому споживча зрілість настає в кінці листопада.
Дерево: середньоросле із вузькопірамідальною, середньозагущеною кроною. Тип плодоношення – кільчатковий.
Запилення та плодоношення: самобезплідний, кращі запилювачі: Ельстар, Голден Делішес, Глостер. Схильний до періодичності плодоношення. Температурні перепади у зимовий період та посуха у період закладання бруньок можуть призвести до зниження врожайності. Скороплідний, дерева вступають в плодоношення на 2-3 рік після посадки, високоврожайний. У перші роки плодоношення з одного дерева можна отримати до 30 кг, з роками з яблуні отримують 120-150 кг яблук.
Плоди: вище середніх розмірів (180-200 г), конічно-продовгуватої форми, зелені з великим розмитим рум’янцем насичено червоного кольору і багаточисленними підшкірними цяточками. Характерною є наявність п’яти великих виступаючих горбочків навколо підчашечкової трубки. Шкірочка щільна, гладенька, глянцево-блискуча з восковим нальотом. М’якоть зеленого забарвлення, дрібнозерниста, середньої щільності та соковитості, із середньо вираженим ароматом та солодким, злегка прісним смаком (4,7-4,8 балів).
Особливості: зимостійкість та морозостійкість середня. Стійкість до борошнистої роси та бактеріального опіку середня, стійкість до парші – низька. Використовують у свіжому вигляді і для різних видів технічної переробки. Транспортабельність дуже висока. Плоди можуть зберігатися 7-8 місяців, не втрачають смакових якостей.