Антонівка
Осінній сорт народної селекції, поширений з Курської губернії з другої половини ХІХ століття. Знімальна стиглість настає наприкінці серпня – на початку вересня, споживча – у середині вересня.
Дерево: сильноросле з широкоокруглою середньозагущеною кроною. Тип плодоношення – змішаний (на кільчатках та списиках).
Запилення та плодоношення: частково самоплідний, зав’язування плодів від вільного запилення – 6-22%, кращі запилювачі: Сніговий кальвіль, Пепінка золотиста, Уелсі. Скороплідність низька, у плодоношення на середньорослій підщепі вступає на 6-7 рік. Високоврожайний сорт, плодоносить періодично. Урожайність дуже висока: 8‒9-річні дерева на MM 106 формують по 30‒48 кг, 12‒14-річні ‒ по 60‒130 кг плодів.
Плоди: середні та вище середнього (130-180 г), середньої одномірності, сплющено-округлі, термінальні на плодовій сумці – подовжені конічні, зі згладженими граням та ребрами на верхівці, зеленувато-жовті зі слабким сизим нальотом. Шкірочка середньої щільності і товщини, еластична, гладенька, злегка масляниста. М’якоть жовтувато-біла, середньої щільності, ніжна, соковита, приємного солодкувато-кислого смаку (6,6-7,2 бала), ароматна.
Особливості: зимостійкість висока, стійкість до борошнистої роси та парші – нище середньої, до плодової гнилі – середня. Використовуються у свіжому вигляді, для виготовлення соків, виноматеріалів, пюре, варення, мармеладу, сухофруктів, мочіння, для домашньої переробки. Транспортабельність середня. У звичайному сховищі зберігаються 1,0-1,5, у холодильнику – 2-3 місяці.