Аскольда (Askolda)
Пізньозимовий сорт одержаний в Інституті садівництва НААН селекціонерами В.П. Копанем, К.М. Копань від схрещування гібридної форми 25/2-Д (Апорт Олександр x Джонатан) і сорту Кідд’с Оранж Ред
Дерево: середньоросле з шірокозворотноконічною середньозагущеною кроною. Плодоносить на верхівках однорічних приростів, кільцівках.
Запилення та плодоношення: Цвітуть в пізні строки, інтенсивно, досить довго. Кращі запилювачі: Айдаред, Катерина, Едера, Ліберті, Перлина Києва. У пору плодоношення дерева вступають на третій-четвертий рік після посадки в сад.
Плоди: вище середньої величини та великі, масою 175-210 г, сплющено-округлі, зі слабкою ребристістю. Основне забарвлення – зеленувато-жовте, покривне – розмитий червоно-бордовий рум’янець у штрихах з легким сизим нальотом та малопомітними опробковілими сочевичками. М’якоть кремова, щільна, дрібнозерниста, ламка, соковита, кисло-солодкого смаку (8,2 – 8,4 бала). Шкірочка середньої товщини, еластична, суха.
Знімальна стиглість настає в кінці вересня, споживча – в листопаді-грудні. Транспортабельність висока. Зберігаються в холодильнику до травня.
Особливості: Висока зімостійкість, скороплідність, вісокі смакові якості плодів.