Джонаголд (Jonagold)
Пізньозимовий сорт американської селекції (Женева, Нью-Йорк), одержаний у 1943 році шляхом схрещування сортів Джонатан і Голден Делішес. Знімальна стиглість настає наприкінці вересня – на початку жовтня, споживча – у жовтні.
Дерево: сильноросле з широкоовальною в молодому віці, а пізніше середньозагущеною, округлою кроною. Тип плодоношення – змішаний (на кільчатках, плодових прутиках, однорічних приростах).
Запилення та плодоношення: самобезплідний, триплоїд (потребує не менше 2 запилювачів), кращі запилювачі: Айдаред, Арлет, Гала, Глостер, Делішес, Елізе, Мелроуз, Чемпіон. Скороплідний, у плодоношення вступає на третій-четвертий рік.Високоврожайний, однак врожайність нерегулярна.
З 5-7-річних дерев збирають 10-15 кг плодів, у віці 10-12 років – до 40-55 кг плодів.
Плоди: вище середньої величини та великі (148-216 г), округлої чи ширококонусоподібної форми, з малопомітними широкими ребрами або без них, під час знімальної стиглості зеленувато-жовті, пізніше інтенсивно жовті з досить яскравим помаранчево-червоним розмито-смугастим рум’янцем на більшій частині поверхні та з великими, зеленими підшкірковими цяточками і дрібними, коричневими сочевичками. Шкірочка середньої товщини чи тонка, щільна, еластична, гладенька, блискуча, з восковим нальотом, жирна на дотик. М’якоть жовта, середньої щільності, ніжна, дрібнозерниста, дуже соковита, гармонійного кислувато-солодкого смаку (8,3-8,6 балів), з сильним ароматом.
Особливості: зимостійкість нижче середньої, стійкість до борошнистої роси – низька, до парші – середня. Використовуються у свіжому вигляді, для виготовлення марочних соків, фруктових порошків, пюре, джему, повидла. Транспортабельність дуже висока. У холодильнику зберігаються до березня-квітня.