Гоферт (Gofert)
Ранній польський сорт смородини. Плоди достигають у першій декаді липня.
Кущ: кущі з дуже потужним ростом. Пагони досить сильні і середньо товсті, численні, з тенденцією розкриватися в міжрядді під вагою плодів.
Плоди: середньої величини і великі (0,9-1,2 г), смачні, через відповідну пропорцію цукру до органічної кислоти. Плоди мають високий відсоток сухої речовини (17,8 %), аскорбінової кислоти (вітамін С) – 240 мг / 100гр, а також антоціанового барвника – 340 мг / 100гр.
Особливості: морозостійкість висока, бруньки стійкі до пізніх весняних заморозків. Сорт стійкий до борошнистої роси та іржі. Плоди вживають свіжими, для переробки, у виробництві концентратів, заморожених продуктів.