Гріот Дубровського
Середній український сорт, знайдений у колекції старовинного саду. Плоди доcтигають у першій декаді липня. Достигання нерівномірне.
Дерево: сильноросле, з оберненояйцеподібною кроною. Плодоносить в основному на букетних гілочках, частково на однорічних приростах.
Запилення та плодоношення: сорт самобезплідний, кращі запилювачі: група Гріот, Ерді Бетермо, Молодіжна. Скороплідний, дерева вступають у плодоношення на 3-4 рік після посадки в сад, урожайність висока – до 13 кг плодів із дерева.
Плоди: крупні (10-12 г), плоско-округлі. Шкірочка товста, щільна, темно-червона, при достиганні майже чорна. М’якоть темно-червона, ніжна, соковита, волокниста,кисло-солодкого смаку (4,3 бали). Сік насичено-червоний. Кісточка середня, округла, вільна.
Особливості: зимостійкість та посухостійкість середня, стійкість до хвороб середня. Плоди використовують для споживання у свіжому вигляді, для технічної переробки.