Харгранд (Hargrand)

Пізній сорт канадської селекції, отриманий в Харроу, Онтаріо (Канада) у 1981 р. у результаті схрещування сортів Y51092 х NJA-1. Плоди достигають у третій декаді липня – першій декаді серпня.
Дерево: сильноросле, формує підняту крону, після вступу в пору плодоношення крона стає розлогою.
Запилення та плодоношення: самоплідний, однак для кращих врожаїв потребує перехресного запилення, кращі запилювачі: Голдріч. Дуже скороплідний сорт: вступає в пору плодоношення на 2-3-й рік після садіння в сад. Урожайність дуже висока, щорічна. Схильний до перевантаження врожаєм, потребує нормування плодів. Плоди міцно тримаються на дереві, не обсипаються, не гниють.
Плоди: великі (60-90 г, максимальні 100-150 г), овальні, злегка приплюснуті з боків, одномірні. Шкірочка майже гладка, блідо-помаранчева без рум’янцю, але може бути невеликий крапчатий червоний рум’янець на 10-30 % поверхні плоду. М’якоть світло-помаранчева, щільна, м’ясиста, середньої соковитості, ароматна, солодка з легкою кислинкою, доброго десертного смаку (4,4-4,5 бали). Кісточка маленька, добре відділяється від м’якоті.
Особливості: зимостійкість, стійкість до весняних заморозків висока, посухостійкість висока, стійкість до грибкових хвороб висока. Транспортабельність і товарність плодів висока. Плоди універсального призначення – вживаються у свіжому вигляді, для технічної переробки. Зберігаються у звичайних умовах упродовж тижня, в холодильнику до 1 місяця.