Харогем (Harogem)
Середньопізній сорт канадської селекції, отриманий у Канаді (Харроу, Онтаріо) в 1979 р. у результаті схрещування сортів Rouge du Roussillion х NJA-2 (Морден 604 х вільне запилення). Плоди достигають у третій декаді липня – першій декаді серпня.
Дерево: середньо- або сильноросле, з широкоовальною, розлогою кроною.
Запилення та плодоношення: квітує в середньопізні терміни, самоплідний, скороплідний сорт. Врожайність висока, регулярна.
Плоди: великі (40-50 г, максимальні 60-70 г), приплюснуто-кулясті, злегка приплюснуті з боків. Шкірочка блискуча, яскраво-помаранчева, покрита темно-червоним розмитим рум’янцем на 60-80 % поверхні плоду. М’якоть помаранчева, щільна, середньої соковитості, ароматна, кисло-солодка, десертного, відмінного смаку (4,8-5 балів). Кісточка середнього розміру, овальна, добре відділяється від м’якоті.
Особливості: зимостійкість дуже висока, добре витримує заморозки під час квітування, стійкість до грибкових хвороб висока. Зберігаються близько 1 тижня при кімнатній температурі і до 4-х тижнів у холодильнику. Транспортабельність і товарність плодів висока, придатні для транспортування на далекі відстані. Плоди універсального призначення – вживаються у свіжому вигляді, для технічної переробки (варення, джем, компот, сік).
Рекомендації: Потребує щорічної нормуючої обрізки.