Конференція (Conference)

Осінній англійський сорт (кінець ХІХ ст.) невідомого походження. Знімальна стиглість настає на початку вересня, споживча – з середини вересня до першої половини жовтня.
Дерево: середньо- або сильноросле, з широкопірамідальною, сильнозагущеною кроною.
Запилення та плодоношення: частково самоплідний, хороший запилювач для інших сортів. Кращі запилювачі: Говерла, Кучерянка, Стрийська. Скороплідний,дерева вступають у плодоношення на айвовій підщепі на 3-4 рік після посадки,плодоносить щедро та регулярно.
Плоди: вище середніх та великих розмірів (140-220 г), одномірні, пляшкоподібної або видовжено-грушоподібної форми. Шкірочка щільна, зеленувато- або солом’яно-жовта, в густих іржавих плямах, які на сонячному боці набувають помаранчевого відтінку. М’якоть рожевувато-кремова, в окремі роки темно-жовта, ніжна, масляниста, дуже соковита, солодка, ароматна, дуже хорошого смаку (4,6-4,8 бали).
Особливості: зимостійкість низька, стійкість до парші середня, до грибкових захворювань – низька. Використовують у свіжому вигляді і для різних видів технічної переробки. В холодильнику відмінно зберігаються більше трьох місяців, не втрачаючи смакових і товарних якостей.