Киргизька
Зимовий сорт, виведений у Киргизії. Сорт добре себе зарекомендував в умовах Київщини за зимостійкістю і стійкістю до хвороб. Знімальна стиглість плодів настає ІІ декада жовтня. Вони міцно тримаються на дереві і добре переносять транспортування.
Дерево середньоросле, з негустою пірамідальною кроною. Плодові утворення зосередженні в основному на кільчатках.
Запилення та плодоношення: потенційні запилювачі – Отєчествєнна, Ізумрудна, Ізюминка Криму, Олів’є де Серр, Пасс Крассан, Золотиста, Бере Арданпон.
Плоди дуже гарні, великі, одномірні, середня маса 220-250 г, подовжено-яйцеподібної чи кубареподібної форми. Шкірочка під час знімальної стиглості зеленувато-жовта, у споживчій – золотаво-жовта, з яскравим червоно-карміновим рум’янцем на більшій частині плоду, що надає їм ефектного вигляду. М’якоть кремова чи ясно-жовта, щільна, великозерниста, ароматна, терпкувата, посереднього смаку.
Особливості: до переваг можна віднести скороплідність, високу врожайність, стійкість до хвороб та привабливий зовнішній вигляд плодів.