Марія (Mariya)

Пізньозимовий сорт, виведений у Кримському науково-дослідному центрі плодівництва Інститутут садівництва в 1962 р. шляхом схрещування сортів Доктор Тіль і Деканка зимова. Знімальна стиглість плодів настає 10-15 жовтня.
Дерево: середньо- або слаборосле, красиве. У молодому віці при сприятливих грунтово-кліматичних умовах росте досить швидко, утворюючи компактну, середньозагущену, пірамідальну, іноді широкопірамідальну крону.
Запилення та плодоношення: частково самоплідний. Кращі запилювачі: Гранд Чемпіон, Жанна д’Арк, Якимівська, Десертна, Золотиста, Салгірська зимова. Сорт вирізняється скороплідністю.
Плоди: дуже великі, одномірні, середня маса 240 г, максимальна – 420 г, грушоподібної форми, з гладенькою поверхнею. Шкірочка тонка, але міцна, з численними малопомітними дрібними іржавими крапками. Основне забарвлення в момент знімальної стиглості жовтувато-зелене, у період споживання – золотисто-жовте, покривне – у вигляді карминного рум’янця. М’якоть кремова, соковита, таюча, масляниста, відмінного кислувато-солодкого смаку (4,7-4,8 бали).
Особливості: на дереві тримаються добре, гарно переносять транспортування. Товарність висока. Загалом сорт досить скороплідний. Стійкий до парші та термічного опіку листя. Пізнє квітування, висока лежкість та якість плодів.