Медова (Medova)
Ранній сорт українського походження, отриманий Л.І. Тараненко в Донецькому філіалі Інституту садівництва УААН. Плоди достигають у кінці липня – на початку серпня.
Дерево: високоросле, з округлою, середньозагущеною кроною.
Запилення та плодоношення: самобезплідний, кращі запилювачі: Венгерка донецька, Ренклод Карбишева. Скороплідний, дерева починають плодоносити на 3-4 рік, високоврожайний – 40 кг з одного дерева.
Плоди: великі (40-50 г), овальної або округло-грушоподібної форми. Шкірочка щільна, жовтого кольору, прозора, з білим восковим нальотом середньої інтенсивності. При достиганні плоди стають жовті, з сонячної сторони з’являється помаранчевий рум’янець. М’якоть насиченого жовтого кольору або зеленувато-жовта, щільна, соковита, ароматна, солодкого смаку, з медовим присмаком, з невеликою кислинкою (4,5 бала). Кісточка частково відділяється від м’якоті.
Особливості: зимостійкість висока, посухостійкість висока, стійкість до хвороб та шкідників висока. Плоди універсального призначення – придатні для споживання свіжими, для приготування десертів і консервування (сиропи, джеми, варення, пастила, начинка для пирогів). Транспортабельність плодів висока.