Отлічніца
Середнього терміну достигання, був отриманий у Нікітському ботанічному саду К.Д. Доргобужиною із сіянців від вільного перезапилення сортів Анжерская, Берецький, Міча врожайна і Португальська. Знімальна стиглість настає у першій декаді жовтня, споживча – через 20-25 днів. Достигають одночасно і добре тримаються на дереві.
Дерево: середньоросле, з оберненопірамідальною, густозагущеною кроною.
Запилення та плодоношення: самоплідний, у плодоношення вступає на 3 рік після посадки. Середня врожайність 43 кг з дерева, максимальна – 75 кг.
Плоди: середніх розмірів (250-280 г), округлі, з гладкою поверхнею. Шкірочка середньої щільності, блискуча, майже без опушення, світло-жовта. М’якоть світло-кремова, середньої щільності, дрібнозерниста, ароматна, відмінного смаку.
Особливості: зимостійкість та посухостійкість висока, однак при рясному поливі врожай у 1,5-2 рази вище і плоди більш високої якості. Стійкість квітів до весняних заморозків слабка, стійкість до хвороб висока. Потребують ретельного пакування при транспортуванні. Тривалість зберігання плодів – 75-80 днів. У період зберігання можуть уражуватися плямистістю. Плоди придатні для переробки без видалення шкірочки.
Рекомендації: потребує щорічної обрізки для отримання приросту, на якому закладається урожай наступного року.