Анна Шпет (Anna Späth)
Пізній сорт, отриманий у Німеччині Л. Шпетом на початку 1870-х років із кісточки Сливи домашньої. Плоди достигають у третій декаді вересня.
Дерево швидкоросле у молодому віці, починаючи з 4-5-річного віку характерна середня сила росту. Крона широкопірамідальна або широкоовальна, середньозагущена.
Запилення та плодоношення: частково самоплідний, кращі запилювачі: Венгерка італійська, Венгерка домашня, Вікторія, Персикова, Ренклод Альтана. Скороплідний, у плодоношення вступає на 4-5 рік після посадки. Високоврожайний, з 8-10-річних дерев можна зібрати 25-40 кг плодів, з 10-12-річних – до 60 кг.
Плоди крупні (40-50 г), рівнобокі, овальні або широкояйцеподібні. Шкірочка темно-червона з фіолетовим відтінком, щільна, з багаточисленними підшкірними цятками, покрита густим сизим восковим нальотом, легко знімається з м’якоті. М’якоть зеленувато-жовта, соковита, ніжна, волокниста, солодка з приємною кислинкою (4,5 балів). Кісточка невелика, вільна. У дощову погоду плоди розтріскуються та гниють.
Особливості: зимостійкість середня, стійкість до моніліозу та полістигмозу – середня. Використовують у свіжому вигляді, для приготування чорносливу, варення, маринадів.