Байа Маріса (Baya Marisa)
Ранньозимовий сорт яблуні, відібраний у Німеччині. Знімальна та споживча стиглість – кінець вересня.
Дерево середньоросле заввишки 2,5-3,5 м із компактною, середньозагущеною кроною.
Запилення та плодоношення: самобезплідний, кращі запилювачі: Гала та Фуджі. Скороплідний, у плодоношення вступає на 2-3 рік, високоврожайний.
Плоди середніх та великих розмірів (180-200 г), округлої форми. Шкірочка бордового кольору. М’якоть червона, дуже соковита, хрумка, щільна, ароматна, збалансованого кисло-солодкого смаку, з тонким ароматом. Червона м’якоть не окислюється (у свіжому, замороженому і сушеному вигляді).
Особливості : зимостійкість та морозостійкість висока, стійкість до парші–середня. Використовують у свіжому вигляді, для приготування сухофруктів. Плоди можуть зберігатися упродовж 4 місяців.