Василіса (Vasilisa)

Ранньосередній сорт української селекції, отриманий Л.І. Тараненко у результаті схрещування сортів Донецька красуня і Донецький угольок на Артемівській дослідній станції садівництва. Плоди достигають у першій декаді червня.
Дерево сильноросле, з округлою, сильнозагущеною кроною.
Запилення та плодоношення: самобезплідний, кращі запилювачі: Валерій Чкалов, Ярославна, Аннушка, Валерія, Донецький угольок, Бурлат. Скороплідний, у плодоношення вступає на 4-5 рік після посадки. Високоврожайний, з одного дерева можна зібрати до 30 кг плодів.
Плоди крупні (12-14 г), округлі. Шкірочка щільна, глянцево-блискуча, насиченого червоного кольору, підшкірні цяточки багаточисленні, помітні. М’якоть м’ясиста, досить щільна, хрустка, соковита та ароматна, солодка з легкою кислинкою (4,5-5 балів). Кісточка велика, вільна.
Особливості: морозостійкість середня, стійкість до моніліозу, кокомікозу та плодової гнилі висока. Використовують у свіжому вигляді, для приготування компотів та джемів.