Яблунівська (Yablunivs’ka)
Зимовий сорт, одержаний на Придністровській дослідній станції садівництва в результаті схрещування сортів Абат Фетель і Деканка дю Коміс. Знімальна стиглість настає наприкінці вересня, споживча – наприкінці листопада – на початку грудня.
Дерево: сильноросле, із широкопірамідальною, середньозагущеною кроною. Сумісність з айвою висока.
Запилення та плодоношення: самобезплідний, кращі запилювачі: Стрийська, Конференція, Малівчанка, Кучерянка. Скороплідний, дерева вступають у плодоношення на насіннєвій підщепі на 5 рік після посадки, на айві – на 4 рік. Урожай на насіннєвій підщепі на 11 рік складає 48 кг з дерева. Плодоносить рясно і регулярно.
Плоди: середніх та великих розмірів (160-195 г, на айвовій підщепі – 200-250 г), грушоподібної або широкогрушоподібної форми із слабко вираженою шийкою. Шкірочка тонка, але міцна, у період знімальної стиглості зеленувато-жовта, у споживчій – світло-жовта, зі слабким розмитим помаранчево-червоним рум’янцем. Підшкірні цятки дрібні, світло-коричневі або сірі, слабо помітні. М’якоть біла або злегка кремова, щільна, масляниста, ніжна, середньої соковитості, кисло-солодка, високих смакових якостей (4,6-4,8 бали).
Особливості: зимостійкість середня, стійкість до парші та інших грибкових хвороб висока. Використовують у свіжому вигляді. Транспортабельність хороша. В холодильнику зберігаються до березня.
Рекомендації: сорт відрізняється підвищеною вибагливістю до умов вирощування, особливо до тепла, квіти та молода зав’язь можуть пошкоджуватися заморозками.