Азуріт (Azurite)
Середньопізній сорт французької селекції, отриманий селекціонером Рене Монте-Кайе. Плоди достигають у другій-третій декаді серпня.
Дерево: середньоросле, з розлогою кроною.
Запилення та плодоношення: самоплідний. Урожайність висока, регулярна.
Плоди: великі (200-300 г, максимальні – 350 г), кулясті, симетричні. Шкірочка темно-червона (бордова), мармурова, покрита червоним рум’янцем майже на всій поверхні плоду, щільна. Опушення відсутнє. М’якоть жовта, з червоними прожилками, щільна, соковита, ароматна, солодка з легкою кислинкою, високих смакових якостей. Кісточка легко відділяється від м’якоті. Плоди добре тримаються на дереві.
Особливості: зимостійкість середня, стійкість до грибкових хвороб висока. Товарність і транспортабельність плодів висока. Підходять для вживання у свіжому вигляді, для приготування варення, джемів, компотів і соків.