Валерія (Valeria)
Ранньосередній сорт української селекції, отриманий у результаті схрещування черешні Дончанка і Валерій Чкалов на Артемівській дослідній станції садівництва. Плоди достигають у першій декаді червня.
Дерево сильноросле, з округлою, середньозагущеною кроною. Плодоносить на букетних гілочках та минулорічних приростах.
Запилення та плодоношення: самобезплідний, кращі запилювачі: Валерій Чкалов, Дончанка, Ярославна, Аннушка. Скороплідний, у період плодоношення вступає на 4-5 рік після посадки. Високоврожайний, з дорослого дерева можна зібрати до 60 кг плодів.
Плоди крупні (до 9 г), округлі, трохи сплющені. М’якоть темно-червона, середньої щільності, кисло-солодкого десертного смаку (4,7-5 балів). Кісточка округла, велика, напіввільна.
Особливості: зимостійкість висока, стійкість до хвороб висока. Використовується для споживання у свіжому вигляді і для приготування високоякісних компотів.