Вікторія (Victoria)
Осінній сорт, виведений в Інституті зрошуваного садівництва в результаті схрещування сортів Бере Боск і Толстобєжка. Сорт районований в зонах Степу та Лісостепу. Добре росте на різних типах грунтів.
Дерево середньоросле, з округло-пірамідальною (у молодому віці) кроною, не загущається.
Запилення та плодоношення: з віком плодоносить щедро та регулярно (170-220 кг). Кращі запилювачі: Вільямс червоний, Бере Дюмон, Тріумф Вієнни, Ніколай Крюгер, Тріумф Пакгама.
Плоди великі, масою 200-250г, іноді значно більші – 340 г, правильної грушеподібної форми, вирівняні за розміром, міцно тримаються на дереві. Шкірочка середньої товщини, гладенька, тільки іноді може бути злегка оржавлена. У період знімальної стиглості зеленувата, на деякій частині плоду може бути рум’янець і добре помітні підшкірні цятки середньої величини.
М’якоть біла, ніжна, без грануляцій, кислувато-солодка, ароматна, хорошого смаку. Дегустаційна оцінка – 4,5 – 4,6 бали.
Знімальна стиглість плодів настає в першій половині вересня, зберігаються вони протягом місяця.
Особливості: висока зимо- та посухостійкість, стійкість до парші, хороші товарні та смакові якості плодів, стійкий до грибкових хвороб, транспортабельність та лежкість.